1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Specifikus csoportoknak szánt élelmiszerek

A specifikus csoportoknak szánt élelmiszereket az Európai Parlament és a Tanács 609/2013/EU rendelete (2013. június 12.) szabályozza, amely 2016. július 20-a óta közvetlenül és kötelezően alkalmazandó, a rendelet hatálya alá tartozó élelmiszer kategóriákra.

A 609/2013/EU rendelet olyan élelmiszer-kategóriákra vonatkozik, amelyek nélkülözhetetlenek bizonyos élettani állapotok esetén és/vagy elengedhetetlenek a lakosság egyes jól meghatározott, veszélyeztetett csoportjainak (csecsemők és kisgyermekek, orvosi felügyelet alatt álló betegek, testtömegcsökkentést elérni kívánó túlsúlyos vagy elhízott felnőttek) a táplálkozási igény kielégítéséhez.

Ezen élelmiszer kategóriákhoz tartoznak:

A 609/2013/EU rendelet alapvetően általános összetételi és tájékoztatási követelményeket határoz meg a hatálya alá tartozó termékkategóriákra, valamint előírja a specifikus összetételi és tájékoztatási követelmények meghatározását is ezekre a kategóriákra új, Bizottsági rendeletek formájában.

A 609/2013/EU rendelet hatálya alatt jelenleg az alábbi Bizottsági rendeletek kerültek már elfogadásra:

  • A Bizottság (EU) 2016/127 felhatalmazáson alapuló rendelete (továbbiakban (EU) 2016/127 rendelet) az anyatej-helyettesítő és az anyatej-kiegészítő tápszerekre vonatkozó különös összetételi és tájékoztatási követelmények, valamint a csecsemők és kisgyermekek táplálásával kapcsolatos információkra vonatkozó követelmények tekintetében való kiegészítéséről
  • A Bizottság (EU) 2016/128 felhatalmazáson alapuló rendelete (továbbiakban (EU) 2016/128 rendelet) a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerekre vonatkozó különös összetételi és tájékoztatási követelmények tekintetében való kiegészítéséről
  • A Bizottság (EU) 2017/1798 felhatalmazáson alapuló rendelete (továbbiakban (EU) 2017/1798 rendelet) a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerekre vonatkozó különös összetételi és tájékoztatási követelmények tekintetében való kiegészítéséről

A 609/2013/EU rendelet ezen túlmenően tartalmazza a szóban forgó élelmiszerekhez hozzáadható vitaminok, ásványi anyagok és egyes egyéb élettani hatású anyagok (aminosavak, karnitin, taurin, nukleotidok, kolin, inozit) uniós listáját is.

A különleges táplálkozási célú élelmiszerekről szóló 36/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet, amely a korábbi, már hatályon kívül helyezett különleges táplálkozási célú élelmiszerekről szóló 2009/39/EK irányelv átvételét céloztaa 609/2013/EU rendelet hatályba lépését követően történt módosítások alapján a Magyarországon forgalomba hozatalra szánt specifikus csoportoknak szánt élelmiszerekre állapít meg olyan általános rendelkezéseket, amelyeket uniós szabályozás hiányában nemzeti szinten szükséges szabályozni (pl. a bejelentéssel kapcsolatos rendelkezések).

Az európai uniós rendeletekben foglalt előírásokat kötelező az EU egész területén teljes egészében közvetlenül alkalmazni, a rendeletekben meghatározott időpontoktól kezdődően. Mivel,

  • az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek tekintetében az (EU) 2016/127 rendelet 2022. február 22-től, valamint
  • a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek tekintetében az (EU) 2016/128 rendelet 2020. február 22-től

teljes egészében kötelezően alkalmazandó, az ezekben a rendeletekben meghatározott specifikus összetételi és tájékoztatási követelmények a Magyarországon forgalmazott termékekre is kötelező érvényűek az említett termékkategóriák esetén.

A testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek tekintetében (EU) 2017/1798 rendelet csupán 2022. október 27-től lesz kötelezendően alkalmazandó. Ennek megfelelően eddig az időpontig, a Magyarországon forgalomba hozott termék tekintetében – a már említett vonatkozó egyéb általános rendelkezések figyelembe vétele mellett - a testtömegcsökkentés céljára szolgáló, csökkentett energiatartalmú étrendben felhasználásra szánt élelmiszerekről szóló 27/2004. (IV. 24.) ESzCsM rendeletben meghatározott specifikus előírásokat is lehet még alkalmazni.

A 609/2013/EU rendelet a feldolgozott gabonaalapú élelmiszerekre és bébiételek tekintetében is felhatalmazást adott új, Bizottsági rendelet elfogadására, amely a termékkategóriára vonatkozó specifikus követelményeket hivatott meghatározni. Az említett 2015-ben az Európai Parlament részére benyújtott Bizottsági rendelettervezet azonban nem került elfogadásra és a rendelettervezet átdolgozása az újabb ismeretek felhasználásával még folyamatban van. Ennek megfelelően jelenleg Magyarországon forgalomba hozott, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek tekintetében – a már említett vonatkozó egyéb általános rendelkezések figyelembe vétele mellett - a csecsemők és kisgyermekek számára készült feldolgozott gabona alapú élelmiszerekről és bébiételekről szóló 35/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendeletben meghatározott specifikus előírásokat kell alkalmazni.

Notifikáció köteles specifikus csoportoknak szánt élelmiszerek bejelentéséhez szükséges tudnivalók

Anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek

Speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek (korábban tápszerek)

Feldolgozott gabona alapú élelmiszerek és bébiételek

Testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek

„Különleges táplálkozási célú élelmiszerek”-nek nevezett termék kategóriák: változás a szabályozásában

Frissítve: 2022.09.19 16:50