1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

A járvány elleni védekezéshez a megfelelő folyadékbevitel is hozzájárulhat

Október 1-jén, a Merőkanál.hu – Élj könnyebben! Facebook-oldalon, az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának támogatásával indul az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kampánya, amelynek célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét egy olyan értékes kincsre, amelyben Magyarország szerencsére bővelkedik: az ivóvízre.

Az emberi testnek átlagosan 70%-a víz. A nap folyamán elvesztett vízmennyiség folyamatos pótlása feltétele a tüdőnk, szívünk, agyunk és egyéb szerveink megfelelő működésének, és hozzájárul a fizikai teljesítőképesség szinten tartásához, sőt a testsúly megőrzéséhez is.

Ezzel szemben a hozzáadott cukrot tartalmazó szomjoltók rendszeres fogyasztása fáradékonnyá tehet, negatív hatással lehet az étrendre, hosszú távon pedig észrevétlenül fokozza a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, daganatok, ízületi betegségek, depresszió kialakulásában szerepet játszó túlsúly és elhízás veszélyét, már gyermekkorban is. Az OGYÉI rendszeresen végez országos, reprezentatív felmérést a lakosság táplálkozására, tápláltsági állapotára vonatkozóan. A legutóbbi felmérés adatai alapján a folyadékfogyasztási szokásainkon van mit változtatni: a felnőtt férfiak és nők átlagosan napi 1 pohár üdítőt fogyasztanak el (OTÁP 2014), az ajánlható alkalmankénti 1-1 pohárral szemben.

Az Aqua Challenge-hez csatlakozók azt vállalják, hogy 30 napon át csak vízzel csillapítják a szomjukat, megtapasztalva a vízivás előnyeit és – a szörpök, üdítők fogyasztásának visszaszorításával – a cukorbevitel csökkentésének jótékony egészségügyi hatásait is. Az OGYÉI a kihívás minden napján praktikus tanácsokat, valamint hasznos és hiteles információkat tesz közzé, hetente pedig nyereményjátékokkal ösztönzi a résztvevőket, akik kulacsból, összecsukható, hordozható pohárból, esernyőből és egyéb hasznos, vízhez kötődő tárgyakból álló csomagokat nyerhetnek. A kihívás a koronavírus-járvány idején még aktuálisabb: egyre több tudós vizsgálja a tápláltsági állapot szerepét a járvány elleni védekezésben. Az egészséges táplálkozás meghatározó lehet mind az ellenállóképesség, mind pedig a betegségből való felgyógyulás szempontjából. Az OGYÉI kampányának célja, hogy tudatosítsa: az egészséges táplálkozásnak a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása is része. A legjobb szomjoltó a víz!

Az OGYÉI már korábban is népszerűsítette a vízivást: az intézet nemzetközileg elismert jó gyakorlatként számontartott HAPPY-hét programja 2019-ben jubilált és országszerte több mint 171 ezer fiatal kapcsolódott hozzá. A HAPPY-hét üzenetét szeretnénk most szélesebb körben is elterjeszteni az Aqua Challenge kihívás elindításával.

Csatlakozzon a kihíváshoz az Aqua Challenge Facebook eseményénél!

A kihívás bejelentéséről készült videófelvétel ide kattintva érhető el.

 


Budapest, 2020. szeptember 22.


Frissítve: 2020.09.22 16:00