1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

A klinikai kutatásokkal kapcsolatos szerződések nem esnek szerződéskötési korlátozás alá


Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úr IV/4932/2020/EAT számú levelében foglaltak szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) fenntartásában álló egészségügyi intézményekre vonatkozóan 2020.május 24. napjától a magántulajdonban álló gazdasági társasággal, egyéni vállalkozóval, vagy magánszeméllyel kapcsolatos szerződések tekintetében szerződéskötési, és kötelezettségvállalási korlátozás áll fenn, amely alól azonban az Operatív Törzshöz történő felterjesztést követően, az Operatív Törzs döntése alapján mentesülnek.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól kapott információ alapján a gyógyszerek közül az azonnali életveszélyt elhárító, sürgős gyógyszerbeszerzések nem esnek korlátozás alá, továbbá a szerződéskötési korlátozás elrendelése előtt megkötött keretszerződésekben foglalt keret erejéig ezen szerződések szerinti gyógyszermegrendelések szintén nem esnek korlátozás alá. Azonban bármely, ettől eltérő esetben az Operatív Törzs jóváhagyását szükséges kérni a megrendeléshez.

A klinikai kutatások az egészségügyi intézmények számára is fontos, bevételt keletkeztető tevékenységet jelentenek, továbbá azok fenntartása az egészségügyi ellátórendszerben a betegellátás során alkalmazható, legújabb készítményekhez és technológiákhoz való hozzáférést segíti, ezért a klinikai kutatásokra vonatkozó szerződések nem esnek a szerződéskötési korlátozás alá.


Budapest, 2020. június 12.


Frissítve: 2020.06.12 13:46