1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

A mellékhatások bejelentésével Ön is tehet azért, hogy gyógyszereink még biztonságosabbak legyenek!

MedSafety week 2023

 

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ az idei évben is részt vesz a több mint 80 gyógyszerhatóság és számos civil szervezet részvételével zajló Egészségügyi Világszervezet (WHO) által szervezett #MedSafetyWeek elnevezésű kampányban, amely november 6- 12. között kerül megrendezésre. A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a gyógyszerek alkalmazásával összefüggésben jelentkező mellékhatások bejelentésének fontosságára. Az idei kampány a "Ki jelenthet?" téma köré fókuszál arra helyezve a hangsúlyt, hogy minden beteg, orvos, nővér és gyógyszerész kulcsfontosságú szerepet játszik a mellékhatások jelentésében.

Gyógyszeres kezelés esetén bármikor kialakulhat olyan új panasz, amelyet feltételezhetően a gyógyszer okoz. A legtöbb esetben ezek a mellékhatások enyhék és néhány napon belül rendeződnek, néhány embernél azonban súlyosabbak is kialakulhatnak.

Az új gyógyszermellékhatások azonosításának az egyik legfontosabb módszere az önkéntes mellékhatás-bejelentéseken alapuló adatgyűjtés és elemzés, amely lehetővé teszi a mellékhatásoknak a valós klinikai felhasználás körülményei közötti gyűjtését. További nagy előnye, hogy az adatgyűjtés a teljes gyógyszert használó populációra kiterjeszthető.

Az önkéntes mellékhatás-bejelentéssel Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy az eddig nem azonosított mellékhatások megismerhetővé váljanak és a megelőzésükre, kezelésükre vonatkozó útmutató minél előbb a betegtájékoztató és az orvosi gyakorlat részévé váljon.

Amennyiben a gyógyszerek alkalmazása során mellékhatást tapasztal kérjük jelentse az alábbi linkre kattintva: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu

Ne feledje, a mellékhatások kialakulásának kockázata csökkenthető, ha pontosan követi a kezelőorvos illetve a gyógyszerész utasításait, valamint figyelmesen elolvassa a betegtájékoztatót, és betartja a benne leírtakat.

Frissítve: 2023.12.07 13:02