1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Aqua Challenge 2021

Az egészséges táplálkozás fontos része a megfelelő folyadékbevitel is. Az optimális hidratáltság és az egészséges életmód támogatására az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) – az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának közreműködésével –másodjára hirdeti meg országos kampányát: az októberi Aqua Challenge-et. A kihívás célja, hogy egy hónapon át minden résztvevő csak vizet fogyasszon folyadékpótlás céljából.

A megelőzésre és egészséges életmódra törekvő felhívások és kezdeményezések az „Új egészségkultúra” program célkitűzéseit segítik, amelyet Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hirdetett meg 2019 tavaszán.

Az egészség megőrzéséhez számos dologra oda kell figyelni, mint például a helyes táplálkozás, a rendszeres mozgás vagy a megfelelő alvásidő-mennyiség. A helyes táplálkozás azonban nem csak az elfogyasztott ételeket, de az italokat is jelenti!

Többszáz millió évvel ezelőtt az emlősök szárazföldi elterjedése nem lett volna elképzelhető, ha nem alakult volna ki a szomjazási ösztön. A testünk egészséges működéséhez elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel, fent kell tartani a szervezet folyadékegyensúlyát. Nem mindegy azonban, hogy mit és mennyit iszunk!

A szomjoltásra a víz a legalkalmasabb folyadék, biológiai jelentősége hatalmas, a víz segít elszállítani az oxigén és a tápanyagokat a szervezet megfelelő pontjaira, megkönnyíti az emésztést, ez teszi rugalmassá a bőrt és a hajat, segíti az izmok és a szív működését, frissen tartja az agyat és képes nagy melegben vagy sportoláskor lehűteni a testünket. Ahhoz, hogy egy nap a megfelelő folyadékbevitelt biztosítsuk a szervezet számára, egy felnőttnek körülbelül 2-3 liter folyadékot kell bevinnie a szervezetébe. Természetesen nem lehet mindenki számára érvényesen, egyetlen egzakt számmal megjelölni a szükséges folyadékmennyiséget. Az éghajlat, a külső hőmérséklet, a páratartalom, a fizikai aktivitás mértéke, az egészségi állapot, az életkor, az elfogyasztott étel sótartalma mind befolyással van a folyadékszükségletre, továbbá fontos figyelembe venni azt is, hogy az elfogyasztott élelmiszereknek is van víztartalma. Összeségében, átlagos hőmérsékleti körülmények között az egészséges, átlagos fizikai aktivitású felnőtt egyének számára napi 2 liter folyadékfogyasztás ajánlható.

Ám korántsem mindegy, hogy mi van az adott szomjoltóban! A hozzáadott cukrot tartalmazó italok negatív hatással lehetnek az étrendre, rendszeres fogyasztásuk hosszútávon túlsúlyhoz vagy elhízáshoz vezethetnek, ami fokozza a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, daganatok, ízületi betegségek és a depresszió kialakulásának veszélyét. Az OGYÉI által rendszeresen elvégzett reprezentatív felmérésből kiderült, hogy mind a felnőtt nők, mind a felnőtt férfiak napi 1 pohár üdítőt fogyasztanak el, ami több, mint az ajánlott, ALKALMANKÉNTI 1-1 pohár!

Az Aqua Challenge célja, hogy minél több embert buzdítson a vízivásra. Akik csatlakoznak a kihíváshoz, vállalják, hogy 30 napon át csak vízzel fogják oltani a szomjukat. Így egy hónap alatt megtapasztalhatják a vízfogyasztás és a cukorbevitel csökkentésének pozitív egészségügyi hatásait. Az OGYÉI tudatosítani szeretné, hogy a megfelelő táplálkozásnak a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel is elengedhetetlen része, és erre a célra a víz a legalkalmasabb.

Ha csatlakozni szeretne a kihíváshoz, kezdje el ma, és tartsa meg e jó szokását október után is. Így egy apró változtatással Ön máris sokat tett az egészségéért!

Az idei Aqua Challenge-ről minden információt megtalál a https://merokanal.hu/ oldalon. Kövesse az OGYÉI Merőkanál Facebook-oldalát, naponta frissülő tartalmakért és a kihíváshoz tartozó nyereményjátékokért: https://www.facebook.com/merokanal.hu . Ha nem akar lemaradni semmiről, akkor kövesse be az Aqua Challenge Instagramját és használja a #aquachallenge hashtaget.

Az érdeklődők a Merőkanál Facebook-oldalon rendszeresen frissülő hiteles információkat, hasznos tippeket, praktikus tanácsokat és hetente új nyereményjátékot is találhatnak.


Frissítve: 2021.10.04 09:24