1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet tájékoztatása a bárányhimlő vakcinákkal kapcsolatban

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a következő tájékoztatást adja ki a bárányhimlő vakcinákkal kapcsolatban:

A Varivax vakcinából országos hiány nincs, a forgalmazó MSD Pharma megerősítette, hogy rendelkezésükre áll a megfelelő mennyiségű készítmény. A tervezett kötelező védőoltások készletezése, és kiszállítása folyamatos. Fontos hangsúlyozni, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a 2019 szeptemberétől bevezetett, kötelező bárányhimlő elleni védőoltás a jogosultak számára elkülönítve, ingyenesen rendelkezésre áll, sőt az oltóorvosok részére kiszállításra is került.

A GSK mint forgalomba hozatali engedély jogosultja 2019. december 1-ig termékhiányt jelentett be a Varilrix vakcinával összefüggésben. Azoknál a gyermekeknél, akik még nem részesültek oltásban, de életkorukból adódóan már nem jogosultak a kötelező vakcinára sem, az MSD által forgalmazott helyettesítő termékkel, a jelenleg is elérhető Varivax készítménnyel zavartalanul megkezdhető a bárányhimlő elleni szerrel történő oltás. Az őszi időszakban megnövekedett kereslet miatt (közösségbe visszatérő gyerekek) előfordulhat, hogy az ingyenes oltásra nem jogosultak körében néhány napot várni kell a vakcinára, ugyanakkor ilyen mértékű csúszás a védettség kialakulásában nem okoz gondot. Egy esetleges fertőzés esetén a súlyos szövődmények már egy oltással is kivédhetők.

A szülőket arra kérjük, hogy a vakcinát az egymás közötti átadás helyett a gyógyszertárakból, vagy szükség esetén az oltópontokon keresztül szerezzék be.

Budapest, 2019. szeptember 20.
Frissítve: 2020.07.03 14:06