1051 Budapest, Zrínyi utca 3.

Tel.: (1) 8869-300, E-mail: ogyei@ogyei.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő

COSI

A gyermekek megfelelő tápláltsága számos megbetegedés kockázatát befolyásolja (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség), javítja az iskolai teljesítményt és pozitívan hat a társas kapcsolatokra. Ugyanakkor Európa szerte és Magyarországon is gyakori, hogy a gyermekek tápláltsági állapota nem kielégítő, magas a túlsúly vagy az alultápláltság előfordulása.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azért, hogy elősegítse a gyermekek egészséges fejlődését, 2007-ben útjára indította a WHO Európai Régió - Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálatot (angolul Childhood Obesity Surveillance Initiative, a továbbiakban COSI). A felmérésben jelenleg több mint 40 ország vesz részt. A 6-9 éves gyermekek körében végzett vizsgálat célja, hogy minden résztvevő országban egységes módszerekkel gyűjtsön adatot a gyermekek tápláltsági állapotáról és annak időbeli változásáról. A COSI lehetővé teszi a nemzetközi összehasonlítást, célzott beavatkozások, egészségfejlesztő programok kidolgozását, illetve a beavatkozások eredményességének nyomon követését.

Hazánk 2010-ben csatlakozott a vizsgálathoz, majd 2016-ban ismét részt vett a nemzetközi felmérésben. Összehasonlítva a 2010. és 2016. évi adatokat, úgy tűnik, hogy a hazánkban bevezetett szakma-politikai intézkedések hatására a túlsúly és elhízás előfordulása stabilizálódott, és körülbelül minden ötödik 7 évest érinti.

Az előző évek után Magyarország 2019-ben ismét részt vesz a vizsgálatban. A felmérést az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vezeti le. A COSI az éves iskola-egészségügyi szűrések részeként zajlik, az adott iskolákat ellátó védőnők és a Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) közreműködésével. A 2019. októberére tervezett vizsgálatban a WHO előírása szerint kiválasztott 180 általános iskola vesz részt az ország egész területéről. A felmérés során a védőnők 1. és 2. osztályos gyermekek testsúlyát és testmagasságát mérik meg, valamint az iskolai és otthoni táplálkozási környezet kérdőíves felmérésére is sor kerül.

Eredmények:

A túlsúlyos és az elhízott gyermekek aránya nem változott a korábbi, 2010-es COSI vizsgálathoz képest: minden 4. lány és minden 5. fiú túlsúlyos vagy elhízott a 7 éves gyermekek körében.

Részletes eredmények 

Gyermekkori elhízás előfordulása Magyarországon (COSI)

Weight Status of 7-Year-Old Hungarian Children between 2010 and 2016 Using Different Classifications (COSI Hungary)

A kutatás szakmai vezetője: Dr. Sepler Zsuzsanna

sepler.zsuzsanna@ogyei.gov.hu


COSI mintába került 180 iskola, 2019


Gyakran ismételt kérdések


Védőnőknek


Iskoláknak


Támogatók

Frissítve: 2021.12.03 10:04