1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Egyedi gyógyszerigénylés

Amennyiben olyan gyógyszer alkalmazására van szükség, amely Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkezik vagy magyarországi forgalomba hozatali engedéllyel ugyan rendelkezik, de átmenetileg nem elérhető, lehetőség van annak behozatalára az Európai Gazdasági Térségen belülről és kívülről egyaránt.

Ki kezdeményezheti az eljárást?

A gyógyszer alkalmazása iránti igényt a kezelő-, illetve a szakorvosnak kell kezdeményezni Intézetünknél az erre a célra szolgáló formanyomtatványok segítségével. Az egyedi gyógyszerigénylés formájában kérelmezett gyógyszert kizárólag az alkalmazási előírásban megadott javallatokra és körülmények között lehet alkalmazni.

Milyen dokumentumokat kell az OGYÉI-nek elküldeni? 

 • pontosan kitöltött, lepecsételt formanyomtatvány (Kérjük, hogy a weboldalunkról letölthető legfrissebb nyomtatványokat használják!) 

 

 •  6 hónapnál nem régebbi részletes kórrajz 

Hová kell a dokumentumokat elküldeni? 

VAGY 
 • fax: (1) 8869-470

 • VAGY
  • posta: OGYÉI, Módszertani és Egyedi Igénylések Osztály, Budapest,1372 Pf. 450.

  Hol lehet érdeklődni?

  Módszertani és Egyedi Igénylések Osztály

  munkanapokon 10-12 óra között Tel.: 06-1 8869-300/205 mellék

  Mennyi idő múlva várható az engedély?

  • szokásos eljárási rend: beérkezéstől számított 8 naptári nap
  • sürgős szükség esetén soron kívül, de legkésőbb 3 nap a kérelem beérkezésétől számítva. 

  Az OGYÉI minden igénylés indokoltságát megvizsgálja és nyilatkozatot ad ki vagy határozatot hoz, attól függően, hogy az EGT-n belülről avagy kívülről történik a gyógyszer behozatala:

  • ha az Európai Gazdasági Térségen belülről származik a készítmény, akkor az OGYÉI nyilatkozik arról, hogy az igénylés valóban indokolt-e;
  • ha az Európai Gazdasági Térségen kívülről származik a készítmény, akkor az OGYÉI az alkalmazás szükségességének vizsgálatát követően engedélyt ad ki.

  A nyilatkozatot/engedélyt a benyújtó kezelőorvos kapja meg és juttatja el a betegnek. Járóbeteg ellátás keretében a nyilatkozattal/engedéllyel és a vénnyel tudja kiváltani a gyógyszert a közforgalmú gyógyszertárban.

  Támogatás igényelhető-e?

  Egyedi import eljárás keretében rendelt gyógyszer árához egyedi támogatásigényelhető külön, ún. egyedi méltányossági eljárás keretében a NEAK-nál: NEAK egyedi_támogatás. Amennyiben a gyógyszert járóbeteg ellátásban rendelték, úgy az eljárást a NEAK-nál a betegnek kell kezdeményezni. 

  Gyógyszeradományok vámmentes kezelésének engedélyezése

  Frissítve: 2023.12.04 15:11