1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Gyógyszerkészítés a gyógyszertárakban

Felhasználásra kész gyógyszerek nemcsak a gyógyszergyártók üzemeiből kerülnek ki, hanem nagy számban készülnek a gyógyszertárak laboratóriumaiban is. Ennek oka, hogy míg a gyógyszergyárak meghatározott hatóanyag-tartalmú gyógyszerek tömeges előállítására képesek, a gyógyszertárakban készített gyógyszerek, például a bőgyógyászati vagy a gyermekgyógyászati készítmények esetében jobban érvényesül az egyénre szabott gyógyszeradagolás.

A gyógyszerek készítése a gyógyszertári munka betegek számára láthatatlan, de talán legérdekesebb része. A gyógyszertári laboratórium számtalan, különböző színű és halmazállapotú gyógyszeranyag „otthona”, a laboratóriumban található kézi és gépi műszerek pedig segítői a gyógyszerkészítés folyamatának.

A gyógyszerkészítés kizárólagos gyógyszerészi feladat, ők több gyógyszeranyag keverésével, oldásával, elegyítésével olyan készítményt hoznak létre, amely hatékony segítséget nyújt a betegségek megelőzése vagy kezelése céljából. A gyógyszerek a bennük lévő gyógyszeranyagok által meghatározott összetételben és a felhasználási területük által hasznosuló gyógyszerformában készíthetők el, ugyanakkor a gyógyszerész kompetenciája, hogy a gyógyszerforma megfelelő kialakítása, valamint az esetleges kölcsönhatások kiküszöbölése érdekében a szükséges segédanyagokat és azok mennyiségét meghatározza. A betegek által legismertebb gyógyszerformák a tabletta és a kapszula, a gyógyszertárban készített gyógyszerek azonban különlegesebbek, akár főzetek, forrázatok, paszták, illetve ostyakapszulák is lehetnek.

Azt a gyógyszerkészítményt, amelyet a gyógyszerész a gyógyszertárban a különböző szakmai előírások (Gyógyszerkönyv, Szabványos Vényminta Gyűjtemény) rendelkezései alapján, orvosi előírásra vagy saját kezdeményezésére készít, magisztrális gyógyszernek nevezzük. A Gyógyszerkönyv a gyógyszeranyagok minőségi követelményeit, a Szabványos Vényminta Gyűjtemény pedig a gyógyszerkészítés módjait, a különböző gyógyszerformákat és a segédanyagok fajtáit határozza meg. A magisztrális gyógyszerek készítésénél tehát mindig a vonatkozó szakmai előírások szerint kell eljárni.

Magisztrális gyógyszer készíthető orvos rendelésére is, de számos olyan gyógyszertár működik az országban, ahol nagy számban vannak saját receptúra alapján előállított magisztrális gyógyszerek, melyek a betegek körében is nagy népszerűségnek örvendenek.

Azonban minden igyekezet és törekvés ellenére is előfordulhat, hogy a beteg mellékhatást tapasztal, vagy az általa használt magisztrális készítmény nem a kívánt, illetve nem a korábban megszokott minőségben készült. Ebben az esetben minőségi kifogással élhet, az OGYÉI honlapján közzétett útmutatásnak megfelelően.

Frissítve: 2022.11.08 13:07