1051 Budapest, Zrínyi utca 3.

Tel.: (1) 8869-300, E-mail: ogyei@ogyei.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő

Közlemény a titán-dioxid használatáról élelmiszer-adalékanyagként

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2021. május 6-i véleménye nem tekinti biztonságosnak a titán-dioxid használatát élelmiszer-adalékanyagként.

A titán-dioxid (E 171) az élelmiszerek széles körében (48 élelmiszer-kategóriában) quantum satis (szükség szerinti) mennyiségben engedélyezett adalékanyag. Technológiai funkciója az, hogy az élelmiszert vizuálisan vonzóbbá tegye. Biztonságosságának kérdése az élelmiszeriparban már régóta foglalkoztatja a szakembereket.

Az EFSA az összes jelenleg rendelkezésre álló dokumentum alapján 2021. május 6-án publikált biztonsági értékelésében megállapította, hogy az összes jelenleg rendelkezésre álló bizonyíték alapján, minden bizonytalanságot figyelembe véve - különös tekintettel arra a tényre, hogy a genotoxicitással kapcsolatos aggály nem zárható ki - nem tudja megerősíteni az E171 biztonságosságát, ha azt élelmiszer-adalékanyagként használják.

Az új értékelés során különösen figyelembe vették:

- a titán-dioxid 2016-os újraértékelése után keletkezett adatokat,

- az EFSA 2018. évi nanotechnológiai útmutatójának első használatához kapcsolódó adatokat, valamint

- kutatások eredményeit, különös tekintettel a titán-dioxid nanorészecskékkel folytatott kutatásokra.

Véleményében az EFSA ugyan nem állapította meg, hogy az E 171 genotoxikus, azonban a felmerülő aggályt kizárni sem tudta. A titán-dioxid elfogadható napi beviteli (ADI) értékét sem tudták megállapítani.

Az EFSA biztonsági értékelésének komoly következményei lehetnek az élelmiszeriparban, hiszen a titán-dioxid számos termékben (mint például: étrend-kiegészítő, rágógumi, édességek) megtalálható.

Az értékelés eredménye ugyan önmagában a jelenlegi jogszabályokon még nem változtat, azonban az Európai Bizottság javaslatot fog tenni a titán-dioxid mint élelmiszer-adalékanyag használatának betiltására az EU-ban. Amennyiben a tagállamok támogatják a Bizottság javaslatát, akkor - a piaci szereplőknek átmeneti időt biztosítva - megszüntetik a titán-dioxid élelmiszerben történő felhasználását.Budapest, 2021. május 26.
Frissítve: 2021.05.26 12:56