1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Nemzetközi projektek

Best-ReMap

H2020-STARS

Babyfood

EUnetHTA

JANPA 677063

SCOPE


WHO Childhood Obesity Survaillance Initiative (COSI)

Az első Tagállamok Közti Konzultációt (Koppenhága, 2005. október), majd a WHO Európai Miniszteriális Konferenciát (Isztanbul, 2006. november) követően fogalmazódott meg az igény egy Európán belüli egységes vizsgálati protokoll szerint elvégzett tápláltsági állapot felmérésre, melynek eredményei megalapozzák a közös európai elhízás-ellenes stratégiát.

A WHO/EURO Non-communicable Diseases and Environment Csoportja ezért létrehozta a Childhood Obesity Surveillance Initiative-ot (COSI), egy az európai gyermekkori elhízás előfordulását monitorozó rendszert, melynek fő célja meghatározni a gyermekkori túlsúly és elhízás gyakoriságát az egyes országokban, leírni az európai régióban jellemző tendenciákat, és biztosítani az egyes országok összehasonlíthatóságát.

A COSI vizsgálati módszertanát a WHO/EURO dolgozta ki, majd folyamatos egyeztetéseket követően a résztvevő országok képviselői 2007 decemberében fogadták el. Ennek során a résztvevők vállalták, hogy a 6-9 éves gyermekek közül legalább egy korcsoportban, a megadott protokoll szerint, azonos mérőműszerekkel minimálisan a kötelező alapvizsgálatokat (testsúly és testmagasság mérés, kérdőívek) elvégzik.

Az első felmérésre a 2007/2008-as tanévben került sor 13 ország részvételével (Belgium, Bulgária, Csehország, Írország, Litvánia, Lettország, Málta, Norvégia, Olaszország, Portugália, Szlovénia, Svédország, Wales). Jelenleg a régió országainak több mint felében működik a rendszer. Magyarország a 2009/2010-es ciklusban valósította meg először a felmérést, mely során a 7 éves gyermekek tápláltsági állapotának vizsgálatára került sor.


Norvég Finanszírozási Mechanizmus - HU12 „Népegészségügyi kezdeményezések” (Public Health Initiatives)

 

  • Exchange of experience related to and best practices and measures to reduce health inequalities (Action 4-2017)”

 Közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014 EMMI rendelet és az élelmiszerekben lévő transz-zsírsavak legnagyobb mennyiségéről szóló 71/2013. EMMI rendelet táplálkozás-egészségügyi hatásának értékelése

To prepare and conduct operation with the WHO Regional Office for Europe a study on availability, composition and marketing of commercial complementary foods

Frissítve: 2023.05.11 11:26