1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

OTÁP 2019.

Az Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálatok átfogó célja, hogy megbízható, időben összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre a magyar felnőtt lakosság táplálkozási kockázati tényezőiről, tápláltsági állapotáról, táplálkozási szokásairól, tápanyagbeviteléről, fizikai aktivitásáról, és az egyéni valamint a társadalmi-gazdasági meghatározó tényezőkkel való összefüggésekről.

Tudományos bizonyítékok sora igazolja, hogy az életmódnak – különösen a táplálkozásnak – meghatározó szerepe van az egészségi állapot alakulásában. A WHO becslései szerint a szív- és érrendszeri betegségek 80%-át, a daganatos betegségek 40%-át meg lehetne előzni egészséges életmóddal. Az egészséget veszélyeztető elhízás az egész világon, így hazánkban is egyre komolyabb problémát jelent, ezért a magyarországi trendek nyomon követésére, célzott beavatkozások tervezéséhez nélkülözhetetlenek az azonos módszertannal, rendszeres időközönként végzett felmérések.

Hazánkban 2009-ben, 2014-ben és 2019-ben került sor országos reprezentatív mintán a magyar felnőttek táplálkozásának és tápláltsági állapotának felmérésére az OTÁP-ok során. A legutóbbi, 2019-es reprezentatív vizsgálat eredményei felhívják a figyelmet arra, hogy a felnőttek táplálkozása több szempontból sem felel meg az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásoknak: a javasoltnál több, és főleg állati eredetű zsírt, kevés halat, teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasztanak, gyümölcs- és zöldségfogyasztásuk ugyanakkor nem éri el az ajánlottat. Az egyéni, a szűkebb és tágabb környezeti kockázatok együttes hatását tükrözi, hogy a felnőttek több mint kétharmada túlsúlyos vagy elhízott volt 2019-ben.

Kapcsolódó dokumentumok:

· Tájékoztató az OTÁP2019 vizsgálatról (minta)

· Beleegyezési nyilatkozat (minta)

· Az OTÁP2019 vizsgálatba bekerült települések listája

· Háromnapos táplálkozási napló

· Háromnapos táplálkozási napló (szerkeszthető)

· Adatkezelési szabályzat


A 2022. november 3-án megrendezett online konferencia anyagát az alábbiakban érheti el:

 

OTÁP 2019 Kutatási jelentés


Az OGYÉI 2023 konferencián az OTÁP 2019 témában elhangzott előadások anyagát az alábbiakban érheti el: 


 

Frissítve: 2023.07.13 10:27