1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Sajtóközlemény - Az OGYÉI lezárta az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósított EFOP-1.8.10-17-2017-00001 azonosítószámú, „Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és a gyógyszerfogyasztás területén” című kiemelt projektjét

2022.06.30.

ORSZÁGOS GYÓGYSZERÉSZETI ÉS ÉLELMEZÉS-EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET

SAJTÓKÖZLEMÉNY


 

Az OGYÉI lezárta az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósított EFOP-1.8.10-17-2017-00001 azonosítószámú, „Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és a gyógyszerfogyasztás területén” című kiemelt projektjét.

A 2017.07.01. és 2022.06.30. között 2 milliárd forintos európai uniós társfinanszírozással megvalósított projekt során kiemelt figyelem övezte az egészségvédelem témakörét. A magas szakmai alapokon és színvonalon létrehozott eredmények érintik a táplálkozástudományi, népegészségügyi és gyógyszerészi szakterületek mindennapi feladatait, így a lakosság számára szóló képzéseket, tájékoztató kampányokat, ajánlásokat és gyakorlati segítséget jelentő módszereket (pl: mintaétrendek, receptek).

A megvalósítás időszakában jelent meg a COVID-járvány és lépet életbe az egészségügyi veszélyhelyzet, ennek ellenére közel 5000 főt értünk el és vontunk be a projektbe. Jelen sajtóközleményünkben röviden áttekintjük a célcsoportokat és az elért eredményeket.

Az időskorúak számára célzott lakossági táplálkozási ajánlás készült, amelyhez kiindulópontként szolgált a 60 év fölötti népesség tápláltsági és egészségi állapotának felmérését célzó biomarker vizsgálat (helyzetelemzés), valamint a vásárlói szokások felmérése. Az ajánlások a „60+ Egészség - Új Nemzeti Táplálkozási Ajánlás Időseknek” című kiadványban, illetve a honlapon és a merokanal.hu oldalon érhetőek el.

A közétkeztetésben dolgozó szakemberek számára készült táplálkozási ajánlás 6 féle 2x14 napos mintaétrendet tartalmaz, a kapcsolódó nyersanyag-kiszabatokkal 14 napos bontásban, napi 5-szöri étkezésre megadva 1, illetve 100 fő vonatkozásában. Elkészült továbbá 100 darab, a mintaétrendekhez kapcsolódó, ételek elkészítési módját tartalmazó receptgyűjtemény.

Az étrendkiegészítők és tápszerek minősítési/minőségértékelési rendszerének fejlesztése kapcsán létrehozott akkreditált szakmai továbbképzésen orvosok, gyógyszerészek és szakdolgozók vettek részt.

Az „Ajánlás a NETA elméleti továbbfejlesztésére - Az egészséges táplálkozás előmozdításának integrált megközelítése” című tanulmány nemzetközi kitekintést ad a népegészségügyi beavatkozások hatékonyságáról, a komplex és integrált szemlélet szükségességéről. Ajánlásokat fogalmaz meg az integrált szemléletű beavatkozásokra a pénzügyi és nem-pénzügyi szabályozások, a kommunikáció, a környezeti és közösségi fejlesztések, valamint a megvalósításba bevonni szükséges kulcsszereplők tekintetében.

A vizsgálat eredményeire alapozva készült a „Dohányzás társadalmi terhei” című jelentés, amelyhez kapcsolódóan prevenciós és tájékoztató kampány zajlott az e-cigaretta témakörében a 16-18 éves korosztályban.

 

A projektről bővebb információkat a https://ogyei.gov.hu/efop_1810 oldalon olvashatnak.

 

További információ kérhető:

OGYÉI Kommunikációs és Koordinációs Főosztály

kommunikacio@nngyk.gov.hu

 
Frissítve: 2022.11.15 14:07