1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Tájékoztatás gyógyszertáraknak - 2021.03.11.

Tisztelt Gyógyszerész Asszony!

Tisztelt Gyógyszerész Úr!

 

Bizonyára Ön is értesül arról, hogy a COVID-19 betegek meghatározott köre otthonában is részesülhet Favipiravir terápiában. A gyógyszert a COVID ambulanciákon dolgozó orvosok és a háziorvosok rendelhetik elektronikus vagy papír vényen betegeik részére.

Mivel a bevezetett intézkedés célja az, hogy az igazoltan COVID-19 fertőzött (a páciens diagnosztizálása történhet pozitív teszt után vagy háziorvos által, a tünetek alapján, akár telemedicina keretében is) enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel rendelkező magyarországi betegek otthoni kezelése váljon lehetővé, a gyógyszer csak magyar orvosi vényre adható ki. Szükséges kiemelni, hogy a fenti cél érdekében Favipiravir tartalmú gyógyszer nem adható ki:

 

  • Pro familia vényre.
  • Állatorvosi vényre.
  • Külföldi vényre.
  • Megrendelőlapra.
  • Vény nélkül szakember részére.


A gyógyszert (Favipiravir Egis 200 mg 40x), amelynek nincsen hivatalos helyettesítője, kizárólag a Hungaropharma Zrt. gyógyszernagykereskedőtől tudják megrendelni. Kiemelt fontosságú, hogy a készítmény széles körben hozzáférhető legyen, és ne történjen készletfelhalmozás. Ezért kérem, hogy a Favipiravir készleteiket csak annak fogyása ütemében pótolják annak érdekében, hogy lehetőség szerint minden gyógyszertárban elérhető legyen a készítmény.

A jelenleg hatályos protokoll szerint a terápia hossza, ambuláns kezelés esetén, 5 nap az alábbi adagolásban: 1. nap: 2x1600 mg (2x8 tabletta), 2-5. nap: 2x600 mg (2x3 tabletta). Ez alapján az orvos 1 doboz Favipiravir Egis 200 mg 40x gyógyszert rendelhet a betege részére. A Favipiravir alkalmazása COVID-19 megbetegedés esetén off label.

Fontos, hogy a gyógyszer kidásával egy időben átadják a gyógyszert kiváltó személy részére a Favipiravir alkalmazásával kapcsolatos tájékoztatót (ITT találja), valamint a kezeléshez kapcsolódó beleegyező nyilatkozatot (ITT találja). A beleegyező nyilatkozat az orvosi dokumentáció részét képezi, így azt a beteg a kezelőorvosának juttatja el. A dokumentumok átadása dokumentálható a kiadási igazolás aláírásával is, amennyiben szerepel azon, hogy nevezett dokumentumok átadásra kerültek.

A kiegyensúlyozott, biztonságos gyógyszerellátás érdekében az OGYÉI a gyógyszertárvezetők és minden gyógyszertárban dolgozó gyógyszerész és szakdolgozó együttműködését kéri.

 

Tisztelettel:

El Koulali Zakariás

országos tisztifőgyógyszerész

Frissítve: 2022.08.16 14:36