1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, E-mail: ogyei@nngyk.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Tájékoztatás gyógyszertáraknak - 2021.03.26.

Tisztelt Gyógyszerész Asszony!

Tisztelt Gyógyszerész Úr!


Március 4. napján engedélyezte Prof. Dr. Kásler Miklós Miniszter Úr az igazoltan COVID-19 fertőzött, enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel rendelkező, magyarországi betegek favipiravir tartalmú gyógyszerrel történő ambuláns kezelését. Az intézkedéssel, a fekvőbetegéllátásban jó eredményekkel alkalmazott készítmény szélesebb körben történő felhasználásával, a betegség kezdeti szakaszában, csökkenthető a hospitalizációk száma.

A gyógyszert a Hungaropharma Zrt. gyógyszer-nagykereskedőtől tudják megrendelni, a nagykereskedő minden gyógyszerárat képes ellátni a készítménnyel legalább naponta egyszer. A Hungaropharma Zrt. rendelkezik és az állami beszerzéseknek köszönhetően a jövőben is folyamatosan biztosított lesz a megfelelő favipiravir mennyiség az ambuláns kezeléshez.

Tekintettel arra, hogy folyamatosan rendelkezésre áll a szükséges mennyiségű favipiravir készlet, valamint a jelenleg forgalomban lévő Favipiravir Egis 200 mg 40x gyógyszernek rövid a felhasználhatósági időtartama (6 hónap), kérem, hogy a favipiravir készleteiket csak annak fogyása ütemében pótolják. Kiemelt fontosságú, hogy a favipiravir készleteiket a helyi adottságok (ügyelet/készenlét, folyamatos nyitvatartás…), a biztonságos és folyamatos gyógyszerellátás figyelembe vételével állítsak be, azzal, hogy az lehetőleg ne haladja meg az átlag napi fogyás 1,5-2 szeresét.

Köszönöm Önnek és minden Munkatársának, hogy mindig a betegeik/vásárlóik rendelkezésére állnak és az erőfeszítéseikkel fenntartják a folyamatos és biztonságos lakossági gyógyszerellátást. Köszönöm, hogy ezekben a mindnyájunk számára nehéz hetekben is a gyógyszerészi hivatásukhoz hűen, felelősségteljesen végzik a mindennapi tevékenységeiket és segítik az Önökhöz forduló betegeket.

Jó egészséget kívánok!

 

Tisztelettel:

El Koulali Zakariás

országos tisztifőgyógyszerész


Frissítve: 2022.08.16 14:37