1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Tájékoztatás gyógyszertáraknak - 2021.12.03.

Tisztelt Gyógyszerész Asszony!

Tisztelt Gyógyszerész Úr!

 

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (a továbbiakban: OGYÉI) kiemelt fontosságúnak tartja a gyakorló gyógyszerészek megfelelő szintű tájékoztatását. Az utóbbi időszakban felmerült fontosabb kérdéseket a következők szerint kívánjuk összefoglalni:

1. Favipiravir tartalmú gyógyszerek kiadhatóságával és lejárati idejének meghosszabbításával kapcsolatos fontos információkat ITT találja.

2. A FoNo VIII. kiadásának 2021. július 7-ei hatályba lépésétől kezdődően gyakorló gyógyszerészek több elvi és gyakorlati kérdéssel keresték meg az OGYÉI-t. Ezekből a kérdésekből és a hozzájuk kapcsolódó válaszokból olvasható most egy válogatás, amellyel a FoNo változásaiban történő eligazodást szeretnénk segíteni. A sorozat harmadik részét ITT találja.

Kérem, hogy a továbbiakban is küldje meg számomra a Szabványos Vényminták Gyűjteményével kapcsolatosan felmerült (technológiai, technikai, finanszírozási, stb.) kérdéseit a tisztigyogyszeresz.orsz@nngyk.gov.hu e-mail címre.

3. Gyógyszerek csomagküldése: az Országgyűlés megszavazta a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény módosítását, amelynek értelmében 2022. január 1. napjától:

a. csomagküldés keretében nem szolgáltatható ki gyógyszer (még vény nélkül kiadható sem),

b. nem megengedett az üzletszerűen végzett bevásárlói és kiszállítói szolgáltató tevékenység keretében történő gyógyszerkiszállítás. (Gyftv. 74/A. § új szakasz)

A megszavazott jogszabálymódosításokat tartalmazó irományt ITT találja.

4. Az év vége felé közeledve (áthelyezett munkanap, pihenőnap, karácsonyi ünnepkör, szilveszter) kiemelten fontos, hogy a gyógyszertár minden olyan nyitva tartás változását (szüneteltetés, szolgálati rendtől való eltérés), amely érinti a gyógyszertár működési engedélyében foglalt szolgálati rendjét, a gyógyszertár működtetője előzetesen jelezze a hatóság részére. A szükséges bejelentési formanyomtatványokat megtalálják az alábbi linken (4. és 6. pont).

5. A magisztrális gyógyszerkészítés során felhasználható, egyre inkább elterjedő, drágább térítési díjú csomagolóanyagok tekintetében kérem, hogy a gyógyszer kiváltása előtt szíveskedjenek tájékoztatni a betegeket arról, hogy esetlegesen drágább csomagolóanyaghoz juthatnak hozzá, mint a hagyományos csomagolóanyagok. Egyidejűleg kérem, szíveskedjen a csomagolóanyagok megfelelő térítési díját a gyógyszertári számítógépes rendszerben ellenőrizni az ITT található rendelet előírásainak megfelelően.

Minden egyéb kérdéssel forduljanak bizalommal a területileg illetékes tisztifőgyógyszerészhez, kollégáim elérhetőségét az az alábbi linken találják meg. A továbbiakban is minden fontos információról tájékoztatjuk Önöket.

A kiegyensúlyozott, biztonságos gyógyszerellátás érdekében az OGYÉI a gyógyszertárvezetők és minden gyógyszertárban dolgozó gyógyszerész és szakdolgozó együttműködését kéri.

Jó egészséget kívánok!

 

Tisztelettel és köszönettel:

El Koulali Zakariás

főigazgató-helyettes

országos tisztifőgyógyszerész

Frissítve: 2022.08.16 14:46