1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Tájékoztatás gyógyszertáraknak - 2021.12.14.

Tisztelt Gyógyszerész Asszony!

Tisztelt Gyógyszerész Úr!

 

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (a továbbiakban: OGYÉI) kiemelt fontosságúnak tartja a gyakorló gyógyszerészek megfelelő szintű tájékoztatását. Az utóbbi időszakban felmerült fontosabb kérdéseket a következők szerint kívánjuk összefoglalni:


I. Tájékoztatás a vény nélkül kiadható gyógyszerek csomagküldés útján történő kiszolgáltatását érintő kihirdetett jogszabályi változásról.

A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény módosítása értelmében gyógyszert, függetlenül annak kiadhatóságától 2022. január 01. napjától tilos csomagküldés útján kiszolgáltatni.

Egyéb termékek csomagküldés útján történő kiszolgáltatása továbbra is megengedett.

2022. január 01. napjától a gyógyszertárak webshopjában megrendelt gyógyszerek kiszolgáltatásának lehetőségei:

 

- személyes átvétel a gyógyszertárban,

 

- szakszemélyzet által (gyógyszerész, szakasszisztens) házhoz szállítás útján.

 

Üzletszerűen, tehát bármilyen anyagi, vagy egyéb ellentételezés fejében magán személy nevében eljárva gyógyszert kiváltani, illetve üzletszerűen, tehát bármilyen anyagi, vagy egyéb ellentételezés fejében gyógyszert kiszállítani tilos.

Felhívom szíves figyelmüket arra, hogy a gyógyszertár nem működhet, mint csomagátvevő pont. Egy másik gyógyszertár által üzemeltetett webshop, vagy egyéb webshop csomagjait sem lehet kiadni a gyógyszertárból.


II. FoNo VIII. kérdések és válaszok.

A FoNo VIII. kiadásának 2021. július 7-ei hatályba lépésétől kezdődően gyakorló gyógyszerészek több elvi és gyakorlati kérdéssel keresték meg az OGYÉI-t. Ezekből a kérdésekből és a hozzájuk kapcsolódó válaszokból olvasható most egy válogatás, amellyel a FoNo változásaiban történő eligazodást szeretnénk segíteni. A sorozat negyedik részét ITT találja.

Kérem, hogy a továbbiakban is küldje meg számomra a Szabványos Vényminták Gyűjteményével kapcsolatosan felmerült (technológiai, technikai, finanszírozási, stb.) kérdéseit a tisztigyogyszeresz.orsz@nngyk.gov.hu e-mail címre.


III. Tájékoztatás gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásról.

A Gazdaság-újraindítási Akcióterv keretében a kistelepülési üzletek támogatásáról szóló 62/2021. (II. 12.) Korm. rendelet (továbbiakban a Rendelet) értelmében, meghatározott feltételekkel a központi költségvetésből vissza nem térítendő költségvetési támogatás igényelhető kistelepülésen működő üzletek részére, amennyiben nyilatkozik gyógyszertáron kívül gyógyszerforgalmazási szándékáról, feltéve, hogy az üzletnek helyet adó településen a Gyftv. 3. § 16–19. pontja szerinti gyógyszertárra a gyógyszerészeti államigazgatási szerv közhiteles nyilvántartása szerint hatályos létesítési vagy működési engedély nincs.

Ebben az esetben a Rendelet 9. § (3) és (4) bekezdése szerint az üzlet a gyógyszert a legközelebbi közforgalmú, de legfeljebb 30 km távolságra lévő közforgalmú gyógyszertártól szerezheti be. Csak olyan üzletek láthatók el gyógyszerrel a gyógyszertárak által, melyek működtetői a fent megnevezett pályázaton nyertek.

A gyógyszerek üzletbe történő átadásakor vegyék figyelembe az OGYÉI honlapján található gyógyszertáron kívül is forgalmazható gyógyszerek listáját, amely a www.ogyei.gov.hu/gyógyszer-adatbázis/GYK-gyógyszertáron kívül is kapható linken elérhető.

A gyógyszerek üzletbe történő átadásakor, a szállításkor is be kell tartani a gyógyszer vagy gyógyszerek alkalmazási előiratában szereplő tárolási feltételeket.

Tisztigyógyszerész kollégáim a helyszíni ellenőrzések keretében folyamatosan ellenőrzik az üzletek gyógyszerbeszerzési forrásait. Kérem szíves segítségüket abban, hogy az üzletek számára kiszolgáltatott gyógyszerek kiadási dokumentumai elkülönítetten rendelkezésre álljanak az ellenőrzés sikeres lebonyolítása érdekében!

 

IV. GySE regisztráció

Amennyiben a regisztráció során kérdés merül fel, vagy a termék kategória-besorolása vitatott, vagy határeseti jellegű, javasoljuk, vegye igénybe az előzetes egyeztetés lehetőségét és forduljon az Orvostechnikai Főosztály munkatársaihoz az amd@nngyk.gov.hu vagy az ivd@nngyk.gov.hu e-mail címenA regisztrációval kapcsolatos korábbi tájékoztatást ITT találja.

Feltétlenül ajánljuk, hogy a kérelem hivatalos benyújtása előtt egyeztessenek kollégáimmal a megadott elérhetőségeken! Az hiánypótlási eljárás szükségességének valószínűsége és ezáltal az ügyintézési idő ezzel nagymértékben csökkenthető.

 

V. OGYÉI költözése

Az OGYÉI központi irodáinak (1051 Budapest, Zrínyi utca 3.) költözése várhatóan 2021. december és 2022. február között lezajlik. Ebben az időintervallumban Kollégáim elérhetősége főként telefonra és elektronikus kapcsolattartásra korlátozódik. Kérem Önöket, hogy a papír alapon benyújtható iratok esetében is, amennyiben lehetőségük van rá, részesítsék előnyben az ügyfélkapun vagy cégkapun történő kapcsolattartást. Megértésüket köszönöm.

Munkáját megköszönve kívánok jó egészséget. Vigyázzunk egymásra!

 

Tisztelettel:

El Koulali Zakariás

országos tisztifőgyógyszerész

főigazgató-helyettes

Frissítve: 2022.08.16 14:46