1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Tájékoztatás gyógyszertáraknak - 2022.04.20.

Tisztelt Gyógyszerész Asszony!

Tisztelt Gyógyszerész Úr!

 

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (a továbbiakban: OGYÉI) kiemelt fontosságúnak tartja a gyakorló gyógyszerészek megfelelő szintű tájékoztatását. Az utóbbi időszakban felmerült fontosabb kérdéseket a következők szerint kívánjuk összefoglalni:

I. FoNo VIII. gyógyszerek betegtájékoztatója: a FoNo VIII. készítmények kiadásakor szükséges a készítmény betegtájékoztatójának átadása a gyógyszert kiváltó személy számára.

A betegtájékoztató a gyógyszer kiváltójának papír alapon kinyomtatva, vagy elektronikus formában (elektronikus levelezési címre történő megküldéssel) kerülhet átadásra. A betegtájékoztató beteg/vásárló által megadott e-mail címre történő továbbítása kiemelt körültekintést igényel, mivel az e-mail cím betegadatokkal való összekapcsolása esetén személyes adattá válik. Ezen helyzet elkerülése érdekében az alábbi szabályok figyelembe vétele indokolt:

  • Tilos a vásárló által megadott e-mail cím olyan módon vagy helyen, - így különösen, de nem kizárólagosan az orvosi vényen - történő rögzítése, ahol az adat más személyes adattal összekapcsolhatóvá válik, illetve tájékoztatóban feltüntetett megőrzési idő letelte után a végleges törlése nem megoldható.
  • Az elektronikus postafiók címének rögzítése mellett kizárólag az arra továbbítandó dokumentummal kapcsolatos feljegyzés rögzíthető.
  • Különösen kerülendő az e-mail cím mellett a beteg vagy a postafiók tulajdonosának nevének, illetve más olyan adat rögzítése, amely módot adhat a személy azonosítása.
  • Amennyiben a rögzítés papír alapú jegyzet formájában történik, a betegtájékoztató e-mail címre történő továbbítása után a dokumentum megsemmisítése javasolt.

Fentiek alapján kiemelt körültekintés indokolt az elektronikus betegtájékoztató e-mailcímre történő továbbítása során, az esetleges adatkezelés jogszerűségének alátámasztását segítő alábbi dokumentum mintákat bocsájtjuk a rendelkezésükre:

  • adatkezelési tájékoztató (1 példányban kinyomtatva, az adatkezelőnél kitöltve/címbélyegzőjével ellátva az officinában elhelyezendő),
  • nyilatkozat (egy oldalra több nyilatkozat nyomtatható, a nyilatkozatok a jelölésnél szétvágandók).

FONTOS, hogy a kitöltött nyilatkozatokat kizárólag az e-mail kiküldéséig kerüljenek megőrzésre, utána haladéktalanul kerüljenek megsemmisítésre, és a kiküldött e-mailt az elküldöttek mappából is kerüljön törlésre.

Szolgáltatási díj nem számolható fel betegtájékoztató nyomtatásra, mivel szolgáltatási díj csak arra számítható fel, amit jogszabály rögzít. Betegtájékoztató nyomtatása szolgáltatásként jelenleg jogszabályban nem rögzített.


II. Az elmúlt időszakban mind a fogyasztók, mind a gyártók/forgalmazók körében ugrásszerűen megnőtt az ún. „CBD”-t, kender származékot tartalmazó termékek iránti érdeklődés. ITT találja a tájékoztatást a CBD tartalmú étrend-kiegészítők és kozmetikumokkal kapcsolatosan.

 

III. Segítség az Ukrán menekültek kezeléséhez: az IQVIA által készített script segítségével egy ukrán termék- vagy hatóanyagnév egyszerű megadásával kilistázható, hogy a kiválasztott 14 országban mely termékeknek van azonos hatóanyaga, kiszerelése és erőssége. Ez nagyban megkönnyíti a menekültekkel dolgozó orvosok és gyógyszerészek dolgát. Az alkalmazást ITT találja.

 

IV. Tudomásunkra jutott, hogy újra nagy mértéket öltött az adathalász e-mailek sora, ahol csalók próbálnak különböző szervezetek, köztük az OGYÉI nevében e-mailt küldeni.

Az OGYÉI központi kommunikációját az ogyei@nngyk.gov.hu címről bonyolítja. Munkatársaim a következő funkcionális e-mail címeket használják:

tisztigyogyszeresz.orsz@nngyk.gov.hu

tisztigyogyszeresz.dar@nngyk.gov.hu

tisztigyogyszeresz.ddr@nngyk.gov.hu

tisztigyogyszeresz.ear@nngyk.gov.hu

tisztigyogyszeresz.edr@nngyk.gov.hu

tisztigyogyszeresz.kmr@nngyk.gov.hu

 

Az OGYÉI munkatársai nem kérnek soha szenzitív adatokat elektronikus levélben. Kérem, hogy minden esetben ellenőrizze a feladó e-mail címét!

 

V. Tájékoztatás AIR7 elnevezésű étrend-kiegészítő készítményekkel kapcsolatosan. Az OGYÉI kockázatértékelése alapján a Budapest Főváros Kormányhivatala VI. Kerületi Hivatala határozatban kötelezte a forgalmazót a közegészségügyi kockázatot jelentő termék jelölését érintő jogsértések megszüntetésére. A tájékoztatást ITT találja.

 

VI. A Tisztigyógyszerészeti Főosztály 2022-ben ismét megrendezi a Tisztigyógyszerész online minikonferenciát. A rendezvény előreláthatólag 2022. szeptemberében kerül megrendezésre, annak érdekében, hogy a gyógyszerészeket leginkább éríntő és érdeklő témákat dolgozzuk fel, hamarosan megkeressük Önöket egy kérdőívvel. A konferencia online kerül megrendezésre, de amennyiben van rá igény, korlátozott számban személyesen is részt vehetnek az eseményen.

 

VII. A menekültek gyógyszer rendelését, a menekültek vényinek elszámolását az Emberi Erőforrások Miniszterének, 10/2022. (III. 25.) egyedi utasítása tartalmazza. Kérem, hogy a menekültek részére történő gyógyszerkiadáskor az adott utasítás szerint járjanak el. Az utasítás ITT található. 

Minden egyéb kérdéssel forduljanak bizalommal a területileg illetékes tisztifőgyógyszerészhez, kollégáim elérhetőségét az alábbi linken találják meg. A továbbiakban is minden fontos információról tájékoztatjuk Önöket.

A kiegyensúlyozott, biztonságos gyógyszerellátás érdekében az OGYÉI a gyógyszertárvezetők és minden gyógyszertárban dolgozó gyógyszerész és szakdolgozó együttműködését kéri.

Munkáját megköszönve kívánok jó egészséget! Vigyázzunk egymásra!

 

Tisztelettel:

El Koulali Zakariás

országos tisztifőgyógyszerész

főigazgató-helyettes


Frissítve: 2023.01.11 14:08