1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Tájékoztatás gyógyszertáraknak - 2022.12.12.

Tisztelt Gyógyszerész Asszony!

Tisztelt Gyógyszerész Úr!


Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (a továbbiakban: OGYÉI) kiemelt fontosságúnak tartja a gyakorló gyógyszerészek megfelelő szintű tájékoztatását. Az utóbbi időszakban felmerült fontosabb kérdéseket a következők szerint kívánjuk összefoglalni:

I. Igazgatási szünet

A Kormány a kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről és a kormányzati igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról szóló 369/2022. (IX. 29.) Korm. rendelet értelmében 2022. december 22. napjától 2023. január 6. napjáig igazgatási szünetet rendelt el.

Az igazgatási szünet időtartama nem számít bele többek között az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (a továbbiakban: OGYÉI) előtt folyó hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

Az igazgatási szünet időtartama alatt – főszabályként – az OGYÉI a feladatait nem látja el, az ügyfélfogadás nem működik, ugyanakkor a betegbiztonságot befolyásoló ügyekben, az egyedi ügyek komplexitását igénylő mértékben készenlét és ügyelet formájában munkatársaink elérhetők lesznek.

Fentiekre tekintettel kérjük Tisztelt Ügyfeleinket, hogy az Intézet munkáját, hatékonyabb feladatellátását segítendő az igazgatási szünet időtartama alatt – lehetőség szerint – csak a betegbiztonságot befolyásoló, halaszthatatlan esetekben keressék munkatársainkat!

2023. évben az érdemi ügyintézés első napja 2023. január 9. napja.

 

II. Szüneteltetés bejelentése

Az év vége felé közeledve kiemelten fontos, hogy a gyógyszertár minden olyan nyitva tartás változását (szüneteltetés, szolgálati rendtől való eltérés), amely érinti a gyógyszertár működési engedélyében foglalt szolgálati rendjét, a gyógyszertár működtetője előzetesen jelezze a hatóság részére. A szükséges bejelentési formanyomtatványokat megtalálják a https://ogyei.gov.hu/bejelentesek linken (4. és 6. pont). Az igazgatási szünetre való tekintettel kérjük, hogy bejelentéseiket legkésőbb december 20. napjáig szíveskedjenek hatóságom felé megtenni.

 

III. Védjegyhasználati megállapodás megszüntetése

Azon gyógyszertárak esetében, amelyek internetes gyógyszerkereskedelmi tevékenységüket hatóságom felé bejelentették, de e tevékenységüket a továbbiakban nem kívánják végezni, szükséges a hatósággal megkötött védjegyhasználati szerződés megszüntetése, melyet a https://ogyei.gov.hu/bejelentesek linken található 12. számú formanyomtatvány kitöltésével tudnak elindítani. Ha egy gyógyszertár több honlap működtetésére is rendelkezik védjegyhasználati megállapodással, de a honlapok valamelyike már nem működik, vagy nem végeznek rajta internetes gyógyszerkereskedelmet, arra a holnapra is szükséges kérelmezni a védjegyhasználati megállapodás megszüntetését.

Amennyiben nem biztos abban, hogy mely honlapja rendelkezik védjegyhasználati megállapodással, a bejelentett internetes gyógyszertárak listáján tud tájékozódni, melyet itt talál: 

https://ogyei.gov.hu/gyogyszertarkereso&action=search&csrft=053ac25dad703307a71056eac26a7869

A védjegyhasználati megállapodás megszüntetését követően kérem, haladéktalanul gondoskodjon a közös logó honlapról történő eltávolításáról!

 

IV.  GYOFTEX továbbképzés

A GYOFTEX továbbképzési portálon SE-GYTK/2022.II/00018 nyilvántartási számon akkreditált, szabadon választható online továbbképzés került meghirdetésre, melynek címe: „A népegészségügyi célú, szervezett onkológiai szűrővizsgálatok. Online képzés gyógyszerészek számára” A továbbképzésről szóló felhívást ITT találja, a felhasználói segédlet pedig ITT található.

Minden egyéb kérdéssel forduljanak bizalommal a területileg illetékes tisztifőgyógyszerészhez, kollégáim elérhetőségét az alábbi linken találják meg.

A továbbiakban is minden fontos információról tájékoztatjuk Önöket.


Tisztelettel:

El Koulali Zakariás

országos tisztifőgyógyszerész

főigazgató-helyettes

Frissítve: 2023.01.11 14:04