1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Tájékoztatás gyógyszertáraknak - 2023.01.11.

Tisztelt Gyógyszerész Asszony!

Tisztelt Gyógyszerész Úr!


Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (a továbbiakban: OGYÉI) kiemelt fontosságúnak tartja a gyakorló gyógyszerészek megfelelő szintű tájékoztatását. Az utóbbi időszakban felmerült fontosabb kérdéseket a következők szerint kívánjuk összefoglalni:


I. Az OGYÉI tudomására jutott, hogy egyes gyógyszertárakat elektronikus levélben megkeresték a HM EI Zrt. nevében (feltételezhetően a nevével visszaélve, mivel a levélben a HM EI ZRt. címe és elektronikus elérhetősége is tévesen került feltüntetésre) vény nélkül is kiadható gyógyszerek értékesítése tárgyában.

Felhívom a figyelmét arra, hogy gyógyszertárak az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról szóló 2005. évi XCV. törvény 12. § (3) bekezdése szerint – különleges törvényi esetek kivételével – gyógyszert csak olyan gazdálkodó szervezettől szerezhetnek be, amely rendelkezik gyógyszer-nagykereskedelmi tevékenységre jogosító hatósági engedéllyel.

A HM EI Zrt. hatóságom nyilvántartása szerint gyógyszer-nagykereskedelmi tevékenységre jogosító engedéllyel nem rendelkezik, így ettől a szervezettől gyógyszer gyógyszertárak részére nem szerezhető be.


II. A tavalyi évben kiadott, a közforgalmú gyógyszertárak működésére vonatkozó Önellenőrzési segédlet alapján hatóságom az idei évben segíteni szeretné a gyógyszertárak belső minőségellenőrzési feladatait azzal, hogy havi rendszerességgel néhány ellenőrzési pontra vonatkozó összeállítást készít, amely használható a havi belső minőség-ellenőrzési feladatok elvégzése esetén is.

A 2023. január havi ellenőrzési pontokat tartalmazó összeállítás az alábbi linken érhető el.


Minden egyéb kérdéssel forduljanak bizalommal a területileg illetékes tisztifőgyógyszerészhez, kollégáim elérhetőségét az alábbi linken találják meg.

A továbbiakban is minden fontos információról tájékoztatjuk Önöket.

Boldog és szakmai sikerekben is gazdag újévet kívánunk Önöknek!


Tisztelettel:

El Koulali Zakariás

országos tisztifőgyógyszerész

főigazgató-helyettes

Frissítve: 2024.04.09 16:35