1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek

A testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, a teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek fogalma: „elsősorban testtömegcsökkentésre szolgáló, csökkentett energiatartalmú étrendben történő felhasználásra szánt élelmiszerek, amelyek az élelmiszer-ipari vállalkozók utasításai szerinti felhasználás esetén helyettesítik a teljes napi étrendet.”

Ezen élelmiszerek természetéből eredően szükséges volt bizonyos különös rendelkezéseket hozni rájuk vonatkozóan Uniós szinten.

2016. július 20-ától kötelezően alkalmazandó a 609/2013/EU rendelet, mely összetételi és tájékoztatási követelményeket állapít meg a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek tekintetében, valamint felhatalmazást adott a kategóriára vonatkozó különleges rendelkezések kidolgozására, új, Bizottsági rendeletek formájában. Ezeknek a Bizottsági rendeleteknek ki kell egészíteniük a 609/2013/EU rendelet alapvetően általános összetételi és tájékoztatási követelményeit az egyes termékkategóriákra vonatkozó specifikus (összetétellel, címkézéssel, megjelenítéssel, reklámozással, forgalomba helyezéssel, tájékoztatással kapcsolatos) követelményekkel, figyelembe véve az általános előírásokat és a kapcsolódó műszaki és tudományos fejlődést.

A specifikus követelményeket tartalmazó rendelet előkészítéséhez a Bizottság tudományos véleményt kért az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságtól, amely 2015-ben publikálásra is került. Tudományos vélemény a teljes napi étrendet helyettesítő testtömeg szabályozás céljára szolgáló élelmiszerekről

2017. október 27-én lépett hatályba és 2022. október 27-től kötelezően alkalmazandó a 609/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerekre vonatkozó különös összetételi és tájékoztatási követelmények tekintetében való kiegészítéséről szóló2017/1798 felhatalmazáson alapuló rendelet (továbbiakban: (EU) 2017/1798 rendelet), amely a korábban már említett különleges követelményeket tartalmazza.

Az (EU) 2017/1798 rendeletben olyan előírások is megfogalmazásra kerültek, amelyek meghatározó változást jelentenek a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek tekintetében.

Az egyik legfontosabb ilyen változás, hogy az ezen rendelet hatálya alá tartozó élelmiszerek bejelentés kötelesekké válnak. Ennek végrehajtásához szükséges rendelkezéseket a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről szóló 36/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet tartalmazza.

A jelölést érintően is több változást, új előírást hoz az (EU) 2017/1798 rendelet, ezek közül talán a legfontosabb az, hogy a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő termékekkel kapcsolatban nem alkalmazhatók tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások.

(Kivéve a „hozzáadott rost” tápanyag-összetételre vonatkozó állítás, melynek feltétele, hogy a termék élelmirosttartalma legalább 10 g legyen.)


 

Frissítve: 2022.10.13 16:22